Bezár

A led világítástechnikai termékek...

Jan 29

A színvisszaadási indexről (Ra, CRI)

2015-01-29 Cikkek

Minden világítástechnikai terméket (LED fényforrásokat, LED lámpatesteket, LED szalagokat stb...) színvisszaadási tulajdonság is jellemez. Sokunkkal előfordult már, hogy a boltban megvásárolt terméket otthon, a boltitól eltérő fényviszonyok mellett más színűnek láttuk. Ennek oka a különböző fényforrások eltérő színvisszaadási tulajdonsága.

A színvisszadási tulajdonság

Egy fényforrás színvisszaadási tulajdonsága megmutatja, hogy annak fényében egy adott tárgy és környezetünk mennyire természetesen jelenik meg. A természetesség mérésére az úgynevezett színvisszaadási index szolgál, rövidítve: Ra vagy CRI.

A színvisszaadási érték 0-100-as skálán mérhető. A 100-as, maximum érték, a természetes napfény értéke. A fények CRI értékének meghatározása összehasonlítás alapján, referencia fényforrás segítségével történik.

Melyik LED számít jónak e téren?

1994-ben három japán tudós, forradalmasítva a fényipart, kifejlesztette a nagy fényerejű, energiatakarékos és környezetbarát LED- et, mely színvisszaadási indexe 80-100 értékek között változik. A színvisszaadás 80-100 közötti értéke számít igazán jónak, az ilyen CRI értékekkel rendelkező fényforrások hűen tükrözik a valóságot, környezetünk valódi színét. És hogy miért elengedhetetlen, hogy környezetünk eredeti színét érzékeljük?

Mikor és miért fontos a jó színvisszaadási tulajdonság?

Számtalan esetben meghatározóan fontos, hogy ne lássuk „más színben a világot”. Hogy mikor? Mindig, amikor olyan szolgáltatást nyújtunk vagy veszünk igénybe, ami színekkel kapcsolatos.

Gondolhatunk itt üzletvilágításra, fodrászatra, manikűrösre, pedikűrösre, galériára, múzeumra vagy akár egy orvosi rendelőre, kórházra.

Ha például inghez nyakkendőt, szoknyához blúzt vásárolunk, fontos, hogy a ruhadarabok valódi színét lássuk a ruházati boltban. Kellemetlen, ha az ünnepélyen, összejövetelen derül ki, hogy összeállításunk színei valójában nem is harmonizálnak.

a jó színvisszaadási index fontossága

Ugyanez a helyzet, ha szépségszalonba látogatunk: ne a természetes fénynél kelljen rájönnünk, hogy az üzletben a nem megfelelő fényviszonyok miatt más körömszínt, vagy hajszínt választottunk, mint szerettünk volna.

Egy-egy bútordarab vásárlásakor is elengedhetetlen, hogy az üzletben a fény megfelelő minőségű legyen. Plusz fáradságot, energiát spórol meg mind a dolgozó, mind a vásárló, ha a valóságot nem torzítja semmiféle körülmény, így a fényforrás gyenge minősége sem.

A korábban említett kellemetlen szituációk elkerülése érdekében az üzlet tehet lépéseket: kiváló minőségű fények biztosításával. Mi segítünk, válasszon ajánlatunkból!

A LEDKER Kft. honlapján minden forgalmazott termékünk színvisszaadási indexét feltüntettük és nem elhanyagolható részlet, hogy ez az érték minden esetben minimum 80.

Aki pedig előre kíváncsi, milyen lesz üzlete világítása termékeinkkel, látogasson el a Herendi Porcelángyárba! Ők is minket választottak.

Minden, amit a led-ekről tudni akartál!

Bisnode tanúsítványt kaptunk!

A Bisnode nemzetközi cégminősítő minden vállalkozás pénzügyi stabilitását, üzleti megbízhatóságát...

Részletek

Zseblámpa Webshop - Fókuszálj a lényegre!

Örömmel tájékoztatjuk, hogy megnyitottuk Zseblámpa Webshopunkat, ahol a tőlünk megszokott minőségben és széles termékpalettán...

Részletek

GIRA - eNET - XXI. századi világításvezérlés

A német GIRA cég mára az intelligens épületfelügyeleti technológia egyik legmeghatározóbb cégévé fejlődött,...

Részletek

A színvisszaadási indexről (Ra, CRI)

Minden világítástechnikai terméket (LED fényforrásokat, LED lámpatesteket, LED szalagokat stb...) színvisszaadási tulajdonság...

Részletek