Bezár

LED-ről, energiatakarékosság

Gyakran ismételt LED világítással kapcsolatos kérdések. Ha bármilyen kérdése lenne még a témában, a Kapcsolat menüpont alatt megtalálható elérhetősek bármelyikén keressen meg minket!

Mi a led?

Mi a led? A led egy angol szó rövidítése: Light-Emitting Diode, magyarul: fénykibocsátó dióda. A LED-ek félvezető diódák. Ezek a diódák, amikor „bekapcsolt” állapotban vannak, energiát szabadítanak fel fény formájában, azaz világítanak. De nem izzanak, emiatt helytelen az a kifejezés, hogy "led izzó".

Miért érdemes ledes fényforrásra váltani?

  • Kisebb az energiafogyasztásuk: a kiváltandó technológiától függően 50-80%-kal csökkenthetik az energiafogyasztást
  • Hosszabb az élettartamuk, sokkal strapabíróbbak: A LED-nek nagyon hosszú az élettartammal bírnak. Becslések szerint 35 000-50 000 órát bírnak. Ha átlagosan naponta 8 óra használattal számolunk ez akár 17 évet is jelenthet A hagyományos technológiák közül a fénycsövek használattól függően 8 000 órát bírnak (2,5 év), míg a hagyományos izzók 1000-2000 órát (kb. fél év).
  • Nem melegíti a környezetet: a legtöbb hagyományos fényforrással ellentétben a LED nagyon kevés hőt termel, ezáltal a környezetet nem melegíti
  • Nagyon széleskörű felhasználásra adnak lehetőséget: a hagyományos beltéri és kültéri világítást kiváltó alkalmazástól kezdve használható a járművilágításnál, dekorációs világítási célokra, épületek megvilágítására, háttérvilágításra, koncertek és galériák világítására is. De tényleges határt csak a fantázia szabhat.

Lehet-e a hagyományos foglalatban használni a ledes terméketeket?

A ledes termékek használata hagyományos foglalatban Igen. A led körteégők E14, E27, MR16, GU10-s foglalattal rendelkeznek. A T8-as fénycsövek kis átalakítással /gyújtó, fojtó eltávolítással/ már használhatóak, a T5 –s fénycsövek foglalattal azonnal hálózati feszültségre köthetőek /230V/.

Kiváltja-e a hagyományos technológiákat a ledes?

Termékeink hagyományos technológiákat valóban ki tudják váltani, azokkal egyenértékűek és sok esetben azt meghaladó Led-s világítótesteket.

Szabályozhatók-e a ledes fényforrások?

Igen. A LED fényereje könnyen változtatható, akár impulzus-szélesség modulációval, vagy a menetáram csökkentésével.

Van-e különbség az egyes gyártók ledjei között?

Igen. Nagyon nagy különbség van egyes gyártók led termékei között, hiszen egyes gyártók óriási befektetésekkel fejlesztik a termékeiket, és ezért az élvonalban vannak úgy minőségben, mint teljesítményben is.

Felkapcsolás után mennyi idő telik el a maximális fényerő eléréséig?

A LED-ek felgyulladási reakcióidejük microsecundumbannagyon mérhető, nincs a hagyományos fénycsöveknél tapasztalt villogás és az ún. \"bemelegedési\" időt sem kell kivárni az izzólámpa és fénycső esetében. Azonnal 100%-os fényerővel világítanak.

Van termékgarancia?

Led garancia Igen. 1-3 éves azonnali cseregaranciát biztosítunk minden egyes termékünkre.

Milyen színhőmérsékletek léteznek a ledes technológiánál?

A ledes világítástechnika nagyon széles színhőmérsékletű skálán mozog, ellentétben a közhiedelemmel, hogy csak kékes hideg-fehér led általános világítás létezik.
A lehetséges színek: fehér színhőmérséklet esetén négyet különböztetünk meg. Ezek a természetes fehér, a meleg-fehér, a hideg-fehér, valamint borostyán-fehér. Ezenkívül piros, zöld, kék sárga, fekete, narancssárga, bíbor, UV, stb… színhőmérsékletű ledek vannak. Van még az ún. RGB váltószínű ledes világítás, ami kellő vezérlés használatával folyamatosan tudja a színeket váltani, esetleg keverni is.

Mi közelebb hozzuk Önhöz a LED világítást!

Ha további érdekességekre kíváncsi vagy behatóbban szeretné megismerni a LED világítás technológiáját és annak előnyeit, emellett hasznos ledes tanácsokat is szívesen venne, akkor iratkozzon fel Led hírlevelünkre.

Minden, amit a led-ekről tudni akartál!

Bisnode tanúsítványt kaptunk!

A Bisnode nemzetközi cégminősítő minden vállalkozás pénzügyi stabilitását, üzleti megbízhatóságát...

Részletek

Zseblámpa Webshop - Fókuszálj a lényegre!

Örömmel tájékoztatjuk, hogy megnyitottuk Zseblámpa Webshopunkat, ahol a tőlünk megszokott minőségben és széles termékpalettán...

Részletek

GIRA - eNET - XXI. századi világításvezérlés

A német GIRA cég mára az intelligens épületfelügyeleti technológia egyik legmeghatározóbb cégévé fejlődött,...

Részletek

A színvisszaadási indexről (Ra, CRI)

Minden világítástechnikai terméket (LED fényforrásokat, LED lámpatesteket, LED szalagokat stb...) színvisszaadási tulajdonság...

Részletek